نقش استروئید در بدنسازی، انواع استروئید و فواید و مضرات
فهرست مقاله
استروئید آنابولیک نوعی هورمون آزمایشگاهی است که شبیه به خصوصیات هورمون جنسی مردانه (تستوسترون) ساخته شده است. تستوسترون هورمون جنسی اصلی در مردان است که برای ایجاد و حفظ ویژگی های جنسی مردانه مانند موهای صورت، صدای بم و رشد ماهیچه ها لازم است. البته زنان مقداری تستوسترون در بدن خود دارند، اما مقدار آن بسیار کمتر است. این هورمون مصنوعی برای برخی از اهداف پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. اما امروزه برخی از ورزشکاران از این ماده بدون نسخه پزشک و فقط برای افزایش میزان عضلات خود استفاده می کنند که می تواند خطراتی را در پی داشته باشد. به ویژه استفاده از این ماده توسط ورزشکاران زن می تواند آسیب های جدی تری را ایجاد کند. در ادامه بیشتر در مورد نقش استروئید در بدنسازی، انواع استروئید و فواید و مضرات آن صحبت می کنیم.
از صفر شروع کن و حرفه ای شو!
همراه با مشاوره رایگان
زیر نظر مربی رسمی فدراسیون
استروئید آنابولیک چیست؟
استروئیدهای آنابولیک-آندروژن که اغلب به آن ها «استروئیدهای آنابولیک»، «استروئید» یا «آندروژن» گفته می شود، پرمصرف ترین هورمون ها به ویژه در میان ورزشکاران هستند. این مواد مصنوعی مشابه هورمون جنسی مردانه تستوسترون هستند که باعث رشد ماهیچه های اسکلتی (اثرات آنابولیک) و افزایش خصوصیات جنسی مردانه (اثرات آندروژنیک) در مصرف کننده می شوند.
این ترکیبات مصنوعی گاهی اوقات از نظر پزشکی برای درمان بلوغ دیررس، از دست دادن عضله به دلیل بیماری و همچنین برای درمان کمبود تستوسترون در مردان استفاده می شود. اما با این حال بسیاری از ورزشکاران از این هورمون ها به عنوان مکمل و برای افزایش توده عضلانی و بهبود ظاهر اندام خود استفاده می کنند. استفاده از استروئید در بدنسازی می تواند مزایا و معایبی داشته باشد که پیش از استفاده باید درباره آن ها کاملا آگاه باشید.
تفاوت استروئیدهای آنابولیک و کورتیکواستروئیدها
کورتیکواستروئیدها داروهای استروئیدی عمومی هستند که باعث کاهش التهاب و فعالیت سیستم ایمنی بدن می شوند. این هورمون ها نیز مصنوعی هستند و عملکردی شبیه به کورتیزول دارند. هورمونی که توسط غدد فوق کلیوی شما تولید می شود.
مصرف پزشکی کورتیکواستروئیدها بسیار بیشتر از استروئیدهای آنابولیک است. این دارو برای درمان بیماری هایی مانند آسم، اگزما، بیماری های عضلانی و مفصلی، لوپوس یا ام اس استفاده می شود.
عملکرد استروئید آنابولیک در بدن چگونه است؟
استروئیدهای آنابولیک گیرنده های آندروژن را در بدن فعال می کنند. این بدان معنی است که اثری مشابه آندروژن ها در بدن ایجاد می کنند. در نتیجه می توانند یک راه حل ایده آل برای درمان علائم و اختلالات ناشی از تستسرون پایین باشند.
استروئیدها همچنین می توانند به کاهش سطح استروژن خون کمک کنند. این اثر می تواند باعث مسدود شدن رشد سلول های سرطانی که از استروژن تغذیه می کنند، شود و از این طریق به درمان سرطان هایی مثل سرطان سینه کمک کند. علاوه بر این استروئیدهای آنابولیک برای افراد مبتلا به سرطان یا ایدز که در حال از دست دادن توده عضلانی خود هستند، می تواند مفید باشد. زیرا باعث رشد عضله و افزایش قدرت آن ها می شوند.
به طور کلی می توان گفت که استروئید دو اثر بر بدن می گذارد: آنابولیک و آندروژنیک
آنابولیک: تراکم استخوان را حفظ می کند، از رشد عضلانی حمایت می کند و بهبودی پس از آسیب را سرعت می بخشد.
آندروژنیک: که به نام هورمون مردانه نیز شناخته می شود ویژگی های مردانه را ایجاد و حفظ می کند.
مصرف استروئید در بدنسازی
استفاده نادرست از استروئیدهای آنابولیک در بین ورزشکاران رایج است. زیرا ترکیب این ماده با ورزش های سنگین مانند بدنسازی می تواند توده عضلانی بدون چربی را سریع تر و به طور چشمگیری افزایش دهد. بنابراین بسیاری از ورزشکاران برای اینکه سریع تر به بدن دلخواه خود دست پیدا کنند، به مصرف این هورمون ها روی می آورند. بسیاری از ورزشکارانی که استروئید مصرف می کنند با یک اختلال بدشکلی بدن به نام دیسمورفی عضلانی مواجه هستند. این مشکل که به آن اختلال بدریخت انگاری گفته می شود، دغدغه و ترسی اغراق آمیز در رابطه با اندازه عضلات و ترس از کوچک بودن ماهیچه ها است.
انواع استروئیدها
استروئیدها به اشکال مختلفی وجود دارند و هرکدام آن ها نام تجاری ویژه خود را دارند. انواع اصلی استروئیدهای دارویی عبارتند از:
- قرص ها و مایعات: مانند پردنیزولون
- داروهای استنشاقی: مانند بکلومتازون و فلوتیکازون
- اسپری های بینی: مانند بکلومتازون و فلوتیکاسون
- آمپول ها (در مفاصل، ماهیچه ها یا رگ های خونی): مانند متیل پردنیزولون
- کرم ها، لوسیون ها و ژل ها: مانند هیدروکورتیزون برای پوست
اکثر استروئیدها فقط به صورت تجویزی و با نسخه در دسترس هستند، اما تعداد کمی از آن ها (مانند برخی از کرم ها یا اسپری های بینی) را می توان بدون نسخه از داروخانه ها و مغازه ها خریداری کرد.
اما برخی دیگر از استروئیدها کاربرد درمانی ندارند و فقط ورزشکاران از آن ها استفاده می کنند. برخی از انواع استروئید که ورزشکاران برای اهداف مختلفی از آن ها استفاده می کنند عبارتند از:
- استروئیدهای حجمی برای عضله سازی
- استروئیدهای عملکردی برای قدرت و استقامت
- استروئیدهای چربی سوزی برای کات و تفکیک عضله
از دیگر دلایل استفاده می توان به بهبود و افزایش متابولیسم اشاره کرد.
عوارض مصرف استروئیدها
استفاده نادرست از استروئیدهای آنابولیک، به ویژه در مدت زمان طولانی، می تواند مشکلات بسیاری را برای شما ایجاد کند. از جمله:
- آکنه
- کاهش رشد در نوجوانان
- فشار خون بالا
- تغییرات در کلسترول
- مشکلات قلبی، از جمله حمله قلبی
- بیماری کبد، از جمله سرطان
- آسیب کلیه
- رفتار پرخاشگرانه
عوارض مصرف استروئید در مردان:
- طاسی
- رشد سینه
- تعداد کم اسپرم/ناباروری
- کوچک شدن بیضه ها
عوارض مصرف استروئید در زنان:
- تغییرات در چرخه قاعدگی (قاعدگی)
- رشد موهای بدن و صورت
- طاسی با الگوی مردانه
- بم شدن صدا
آیا استروئیدهای آنابولیک اعتیادآور هستند؟
اگرچه استروئیدهای آنابولیک اعتیاد شدید ایجاد نمی کنند، اما می توان گفت که بله، اعتیادآور هستند. اگر مصرف آن ها را متوقف کنید، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- خستگی
- بی قراری
- از دست دادن اشتها
- مشکلات خواب
- کاهش میل جنسی
- میل به استروئید
- افسردگی، که گاهی اوقات می تواند جدی باشد و حتی منجر به اقدام به خودکشی شود.
رفتار درمانی و برخی از داروها می توانند در درمان اعتیاد به استروئیدهای آنابولیک مفید باشند.
نحوه مصرف استروئید در بدنسازی
برخی از بدنسازان و ورزشکاران از استروئیدهای آنابولیک برای ساخت عضلات و بهبود عملکرد ورزشی استفاده می کنند. آن ها ممکن است استروئیدها را به صورت خوراکی مصرف کنند که معمولا صبح ها به همراه صبحانه مصرف می شود، آن ها را به عضلات خود تزریق کنند یا به صورت ژل یا کرم روی پوست خود بمالند. دوزهای استفاده شده توسط ورزشکاران ممکن است ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر از دوزهای مورد استفاده برای درمان بیماری ها باشد. توجه داشته باشید که استفاده از استروئید در بدنسازی به این طریق، بدون نسخه پزشک، غیر قانونی و خطرناک است.
همچنین قرص استروئید بدنسازی می توانند تداخل دارویی ایجاد کنند. بنابراین اگر داروی خاصی مصرف می کنید، بسیار مهم است که قبل از شروع مصرف استروئیدها با پزشک خود مشورت کنید.