لتروزول چیست؟ موارد مصرف لتروزول در بدنسازی و عوارض جانبی
فهرست مقاله
لتروزول برای درمان اولیه سرطان سینه در زنانی که یائسگی را تجربه کرده اند و درمان های دیگری مانند پرتودرمانی یا جراحی برای برداشتن تومور داشته اند، استفاده می شود. این دارو همچنین به عنوان اثرات آن در باروری شناخته شده است. و چندین دهه است که به این منظور استفاده می شود و هنوز هم نتایج تضمینی را ارائه می دهد. لتروزول در واقع در دسته ای از داروها به نام مهارکننده های آروماتاز غیر استروئیدی قرار دارد و با کاهش میزان استروژن تولید شده توسط بدن عمل می کند. این عملکرد می تواند رشد برخی از انواع سلول های سرطان سینه را که برای رشد به استروژن نیاز دارند، کند یا متوقف کند.
دقیقا به دلیل همین نحوه عملکرد در مهار تولید استروژن است که برخی از ورزشکاران برای جلوگیری از تبدیل تستوسترون به استروژن به این دارو روی می آورند. هرچند اثر دوپینگ آن می تواند شبیه به مصرف تستوسترون باشد، و به همین دلیل است که در لیست ممنوعه WADA قرار دارد. در ادامه درباره لتروزول، موارد مصرف، و عوارض آن بیشتر صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
همچنین اگر به ورزش و بدنسازی علاقه مندید، پیشنمهاد می کنیم مطالب مفید دیگر مانند: کراتین مونوهیدرات چیست؟ مزایا، عوارض، و نحوه مصرف و مکمل BCAA چیست؟ فواید و عوارض مصرف آن در بدنسازی را مطالعه کنید.
با برنامه و اصولی حجم بگیر!
همراه با مشاوره رایگان
زیر نظر مربی رسمی فدراسیون
لتروزول چیست؟
لتروزول یک مهارکننده آروماتاز است، به این معنی که آنزیمی که مسئول یک مرحله کلیدی در تشکیل استروژن است را مسدود می کند. به طور خاص، آنزیم آروماتاز مسئول تبدیل آندروژن ها (به عنوان مثال، تستوسترون) به استروژن است. لتروزول این فرآیند را مهار می کند که باعث کاهش میزان استروژن در بدن می شود. این دارو در سال ۱۹۹۷ تایید سازمان غذا و دارو را بدست آورد و تحت عنوان تجاری فمارا به بازار عرضه شد. اما نام شیمیایی آن (لتروزول) شناخته شده تر از فمارا است.
لتروزول در دسته داروهایی قرار دارد که برای مبارزه با سرطان سینه وابسته به استروژن در زنان استفاده می شود. این دارو با کاهش میزان استروژن در بدن، می تواند رشد برخی از انواع سلول های سرطان سینه را که برای رشد به استروژن نیاز دارند، کند یا متوقف کند.
از نظر قانونی، لتروزول فقط با نسخه پزشک در دسترس است. با این حال، وب سایت هایی وجود دارند که به طور غیرقانونی لتروزول و سایر داروهای افزایش دهنده عملکرد ورزشی را می فروشند.
مزایای مصرف لتروزول در بدنسازی
ورزشکارانی که به میزان زیادی استروئیدهای آنابولیک مصرف می کنند، می توانند از یک مهارکننده آروماتاز مانند لتروزول برای جلوگیری از تشکیل استروژن در بدنشان استفاده کنند. و بنابراین اثرات ناخواسته و زنانه استفاده ناشی از استروئید آنابولیک را کاهش دهند یا از آن جلوگیری کنند. این عوارض جانبی شامل رشد سینه مردانه (ژنیکوماستی)، احتباس آب و چربی شکم است. علاوه بر این، ورزشکاران مرد ممکن است از لتروزول برای افزایش سطح طبیعی تستوسترون خود با جلوگیری از تجزیه آن استفاده کنند.
به طور کلی از مزایای مصرف لتروزول در بدنسازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- از ژنیکوماستی جلوگیری می کند.
- محتوای مواد فعال بیولوژیکی با اثرات آنابولیک را افزایش می دهد.
- برای خشک کردن از طریق تنظیم هورمونی ضخامت چربی زیر جلدی موثر است.
- فشار خون را تثبیت می کند.
- عملکرد جنسی را عادی می کند.
- می توان از آن برای حذف پدیده های زنانه سازی که قبلاً رخ داده است استفاده کرد.
- نیمه عمر طولانی: هر ۲ تا ۳ روز یک بار می توان مصرف کرد.
- سمیت کم: با وجود سمیت بسیار کمی که دارد، اما متخصصان توصیه می کنند، قبل از شروع مصرف حتما معاینه پزشکی انجام دهید.
نکته: برای همه استروئیدها مناسب نیست. به عنوان مثال در صورت مصرف همزمان با بولدنون و هالوستین موثر نیست.
عوارض لتروزول چیست؟
مصرف قرص لتروزول با عوارض جانبی زیادی از جمله افزایش سطح کلسترول و فشار خون، کاهش تراکم استخوان، گرگرفتگی، تعریق شبانه، حالت تهوع و استفراغ، از دست دادن اشتها، یبوست، اسهال و سوزش سر دل، درد عضلات و مفاصل همراه است. همچنین ممکن است پس از مصرف این قرص سرگیجه، سردرد، ریزش مو، تورم دست ها، پاها، مچ پا و ساق پا، و لخته شدن خون را تجربه کنید.
عوارض روانی لتروزول: افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب، تحریک پذیری، مشکلات حافظه.
دوز مصرف لتروزول در بدنسازی
مصرف لتروزول در بدنسازی را نمی توان به سه سطح ورزشکاران مبتدی، متوسط و حرفه ای تقسیم کرد. زیرا یک داروی کمکی است که برای افزایش عملکرد ورزشی ورزشکاران مصرف نمی شود. بلکه صرفا برای مبارزه با یا کاهش عوارض جانبی مختلف مرتبط با استروژن در هنگام استفاده از استروئیدهای آنابولیک استفاده می شود.
لتروزول موثرترین مهارکننده آروماتاز است که برای کاهش سطح استروژن در بدن در طول دوره استروئید ورزشکاران استفاده می شود. این دوره شامل استفاده از آندروژن هایی است که تمایل به اتصال به آنزیم را آروماتاز دارند. دوزهای letrozole برای این منظور طیف بسیار وسیعی را در بر می گیرد. و میزان مورد نیاز لتروزول و مدت زمان مصرف آن نیز تا حد زیادی به دوز استروئیدهای آنابولیک مصرفی و حساسیت فرد به مهارکننده های آروماتاز بستگی دارد.
بنابراین، محدوده کلی دوز مصرف لتروزول در مردان تقریباً ۱.۲۵ – ۲.۵ میلی گرم در روز است. وقتی صحبت از دوز مصرف لتروزول در بدنسازی می شود، حاشیه بسیار زیادی برای تنظیم و ترجیح کاربر وجود دارد. زیرا بدن هر فرد متفاوت است و هر فردی باید به آرامی دوز خود را بسته به احساسی که بدن خود دارد تنظیم کند. حتی ۱.۲۵ میلی گرم در روز نیز برای بسیاری از مصرف کنندگان استروئید بسیار زیاد است. و اغلب اوقات دوز توصیه شده در واقع ۱.۲۵ میلی گرم یک روز در میان است. و گاهی می تواند حتی کمتر باشد، به خصوص با توجه به نیمه عمر لتروزول که ۲ تا ۴ روز است. اگر مصرف کننده احساس کند که لتروزول به اندازه کافی اثر ندارد، یا اگر سطح استروژن او را بیش از حد کاهش می دهد، می تواند دوز مصرفی خود را تغییر دهد.
در حالت ایده آل، لتروزول باید به صورت پیشگیرانه مصرف شود. برای افزایش تستوسترون و حفظ سطح آن، دارو از روز هفتم تا دهم دوره با دوز فقط ۱.۵ قرص (۰.۰۰۰۵ گرم) یک روز در میان تجویز می شود. این رویکرد خطر عوارض جانبی را کاهش می دهد و اثربخشی تمرین را افزایش می دهد.
نکته مهم دیگر این است که بلافاصله پس از اتمام دوره، مصرف لتروزول را قطع نکنید. ۲ تا ۳ هفته دیگر به مصرف ادامه دهید و به مرور میزان مصرف را کاهش دهید.
آیا مصرف لتروزول در ورزشکاران ممنوع است؟
بله، لتروزول به طور خاص به عنوان یک داروی ممنوعه در همه زمان ها (چه در مسابقات و چه در دوره های خارج از مسابقه) در دسته تعدیل کننده های هورمونی و متابولیک و در لیست داروهای ممنوعه آژانس جهانی ضد دوپینگ ذکر شده است.
آیا مکمل های ورزشی حاوی لتروزول هستند؟
همانطور که گفتیم مصرف لتروزول به غیر از موارد درمانی و بدون نسخه پزشک ممنوع است. بنابراین سازمان غذا و دارو به هیچ عنوان به مکمل هایی که حاوی لتروزول هستند مجوز نمی دهد. بنابراین اگر قصد دارید از مکمل های غیرقانونی حاوی لتروزول استفاده کنید، بهتر است ابتدا از تمام جوانب منفی و عوارض آن آگاه باشید.
منبع: usada